Bruschetta

Superhyvää Keski-Italian alkupalaa, joka menee semikevyenä ruokanakin. Mukana myös juomasuositusta kultturelleille eliittiviipaleille.

Bruschetta on aika pitkälle siis paahdettua leipää, jossa on valkisibulaa, öljyä ja mausteita. Tästä on olemassa paljon erilaisia muunnoksia, mutta itse tykkään tehdä näin. Ja hyväähän tästä tulee, uh huh!

Le Bruschetta

Ainesosat

  • 6 tomaattia
  • muutama valkosipulin kynsi
  • pari purkkia tonnikalaa (vaaleaa, hyvälaatuista)
  • maalaisleipää
  • balsamiviinietikkaa
  • basilikaa
  • mausteita makusi mukaan (itse laitan yleensä vain suolaa ja pippuria, joskus ehkä pastamaustetta)

Valmistus

Pannu lämpimäksi, kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä perään ja mausteet hetkeksi öljyyn liukenemaan. Nakuta valkosipulit (jätä yksi kynsi vielä varastoon) hienompaan muotoon ja nakkaa pannulle sihisemään. Anna tuhista pari minuuttia ja kuutioi sillä välin tomaatit. Vippaa tomaatit pannulle ja lorauta balsamiviinietikkaa perään. Anna tiristä hetki ja kaavi sen jälkeen tonnikalat (valuta öljyt tunasta ensin pois) messiin. Muutamassa minuutissa tämä setti on valmis. Paahda maalaisleipää joko pannulla tai paahtimessa. Kun leipä on paahtunut, halkaise jäljelle jäänyt valkosipulin kynsi ja hinkkaa sitä leipään. Lirauta vielä oliiviöljyä leivän päälle ja lapa sitten vielä pannulta tomaattitonnikalasoossia niin paljon hyvältä tuntuu. Päälle pari basilikan lehteä koristeeksi. Tässä vaiheessa tuoksun pitäisi olla sen verran hyvä, että et malta odottaa syömistä.

btta_2

Bruschetta nautitaan yleensä alkuruokana. Tämä on kuitenkin sen verran tuhtia, että kevyemmälle kaverille menee ihan oikeana ruokana.

Itse tykkään nauttia tämän kanssa pariakin erilaista juomista. Jos tykkää makeasta siideristä, niin ruotsalainen omppu-somersby hipoo kyllä makunautinnon huippua. Jos taas tykkää vetää punavinkulaa, niin toscanalainen Tommasin Poggio al Tuffo Rompicollo on tämän leivän kylkeen aivan täydellinen valinta. Toki tähän voi kokeilla muitakin sangiovese- tai cabernet sauvignon -viinejä.