Kalaa ja Kajsa Wargin kastiketta

Ah, lohta. Filettä pannulla ja Kajsan kastiketta päälle. Soossi oli aivan uusi tuttavuus, mutta maittava sellainen.

Kuten kuvasta näkyy, jätin fisun tällä kertaa mediumiksi, ja olihan se muhevampaa (parempaa) kuin täysin kypsä. Kastikereseptin bongasin jostain päin internettiä, mutta Kajsa Warg menee tuonne Ruotsin keittiöhistorian puolelle. Joskus 1700-luvulla tämä täti veisti kahden käden miekalla reseptiä ja ruokaohjetta. Ja hyviä veistikin. Sipaisin tehdä kalan ja kastikkeen kylkeen myös tummaa riisiä, jonka keitin luomukasvisliemikuutiovedessä. Sen verran oli luomua kaapissa, että sekä vehnäjauhot, munat ja voi olivat L-versiota.

Lohen tein ihan normisti paistamalla sen voin ja rypsiöljyn seoksessa. Fileen pintaa suola ja pippuri, ja se puoli ensin pannulle joka tulee esille (tässä tapauksessa nahaton puoli). Sitten kun file on paistunut noin puoleen väliin saakka, vips, kala ympäri. Siitä sitten mediumia kohti ja tarjolle.

Kajsa Wargin kalakastike

Ainesosat

  • 60 grammaa voita
  • 60 grammaa täysjyvävehääjauhoja
  • sitruunan kuori raastettuna
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 10-20 grammaa kapriksia
  • 3 munankeltuaista

Valmistus

Sipaise voi ja jauhot kattilaan ja sekoita. Kun sulahtaa parin minsan päästä, niin lisää vettä ja sekoita. Vettä laitetaan sen verran, että kastike muuttuu juoksevaksi. Poristele siinä kymmenisen minuuttia ja nakkaa sitten raastettu sitruunan kuori ja saman hedelmän mehu kastikkeeseen. Kun setti kiehuu, niin nappaa keltuaiset sekaan ja vatkaa hulluna. Silppua kaprikset palasiksi ja nappaa sekaan.

kajsa_2

Nauttiminen

Kera riisin ja vihannesten. Jos on juhlantynkää, niin kehiin voi heittää myös valkkarin, esim. chardonnayn tai rieslingin.