Pistaasilohi ja kookos-bataattimuussi

Namilohta kera pähkinän, sekä kookoksella höystettyä outousmuussia. Tarjotaan kera itse tehdyn paprikamajoneesin ja salaatin. Tarjotaan myös lapsille, jotka sanovat hyi, yäk ja en syö (no ehkä kalaa vähän). Runsaskalorista kamaa.

Pistaasilohi

Kala on aina hyvää, nyt myös pähkinällä. Norjalainen tuore lohifilee josta ruodot poistettu jo ennen minun keittiötäni. Toimii. Kalaan voi halutessaan lisätä sitruunaa, mutta itse en sitä tehnyt kun majoneesissa oli sitä jo olemassa. Kalan voi myös halutessaan koristella vaikka timjamilla.

Ainesosat

  • 500 g lohifileetä
  • oliiviöljyä
  • pistaasipähkinöitä
  • 20 g korppujauhoja
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistus

Pyörittele lohifilettä/fileitä öljyssä ja aseta uunivuokaan. Heitä päälle suolat ja pippurit (ja jos nyt jotain muuta maustetta haluat) ja anna hengailla lohen siinä vaikka 20-30 minuuttia. Kuori kynnet verillä pistaasipähkinöitä (itse kuorin vajaa 100 g, mutta ei niitä tarttunut loheen kuin varmaan 10 %). Murskaa pähkinät ja sekoita joukkoon korppujauho. Tee vaikka sauvasekoittimella näistä jauhoa. Leivitä tällä pähkinäsetillä lohifileet joka sivulta. Tämän jälkeen kalan on aika mennä takaisin uunivuokaan, ja tällä kertaa uuniin saakka. Jos haluat, niin voit napata kalan päälle vielä vähän öljyä. Peitä uunivuoka (kala) foliolla ja anna sen olla 180-asteisessa uunissa n. 18-21 minuuttia. Halutessasi voit poistaa folion pariksi minuutiksi ihan lopussa, niin pistaasipinta paahtuu nätisti.

Kookos-Bataattimuussi

Eksoottinen muussi jossa hyvää kookosrasvaa ja maukasta bataattia. Tästä tulee kunnon annos, joten safkaa jää seuraavallekin päivälle. Käyttämäni kookosöljy on luomua ja voi apilavoita. Koska voi on tehty apiloista, niin eikös tässä tule rehut samalla, vai? No ei sentään…

Ainesosat

  • 3 isohkoa bataattia (1,7 kiloa)
  • 2 dl kermaa
  • 20 g voita
  • 10 g kookosöljyä

Valmistus

Egyptiläinen bataatinviljelijä kysyy: ”misä minu bataatti on?” No 190-asteisessa uunissahan se on. Ritilällä makaamassa, pelti alla, ettei neste sotke uunia. Ennen uunimatkaa bataatit on pesty ja niihin on pistelty muutamia reikiä. Tunnin uuneilun jälkeen bataatit tulee jäähdyttää, ja sen jälkeen niistä lähtee kuori vips vain. Tämän jälkeen voit tehdä viattomista bataateista muussia. Ota samalla kattila ja lämmitä siinä kerma, voi ja kookosöljy. Kaada tämä seos bataattimuussiin ja vatkaa ihana muussi.

pistaasilohi_2

Paprikamajoneesi

Tämän raikkaan majoneesin voi tarjota kera kalan, leivän ja salaatin. Tunge myös pataruokiin ja hamppariin.

Ainesosat

  • 2 munan keltuaista
  • 1 tl sinappia
  • tömpsäys suolaa
  • vähän pienempi tömpsäys valkopippuria
  • paprikajauhetta
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 3,5 dl öljyä

Valmistus

Majoneesin valmistuksessa on melkoisen tärkeää, että et tempaise aineksia suoraan jääkaapista. Huoneenlämpö is the key, muuten tulee lirua. Erottele ensin valkuaiset ja syötä ne koiralle tai lähimmälle kehonrakentajalle. Nappaa keltuaiset kulhoon ja sekoittele vähän. Tämän jälkeen neppaa sekaan sitruunamehu, mausteet ja sinappi. Sekoita. Nyt lisää öljy VAROVASTI ja VÄHÄN KERRALLAAN ja sekoita, sekoita niin kuin huomista ei tulisi! Toivo ettei juoksetu. Kun majoneesi näyttää siltä miltä sen kuuluukin, heitä joukkoon paprikajauhetta ja sekoita vielä lisää.

pistaasilohi_3

Nauttiminen

Nykäise majoneesia kalapalan päälle ja lyö muussia kylkeen. Ateriasta tulee raikkaampaa, kun siihen valmistaa vähän salaattia tai vastaavaa seuraksi. Ruoka on hyvää, vaikka itse tein.

Energiasisältö

Mahdoton sanoa tarkkaan kuinka paljon ruokasi sisältää energiaa, kun voit periaatteessa lorotella rasvaa kalaan vaikka kuinka paljon. Joka tapauksessa, tässä on paljon hyvää energiaa: kookosöljyä, kananmunia, oliiviöljyä, lohta… ruokaa kasvavalle ihmiselle, siis! Alla olevat energiamäärät on kokonaista ruokalajia kohti, ei annosta.

Lohi 500 g (öljyä käytetty 20 g, pistaasia 10 g)

  • Energia: 1140 kcal
  • Proteiinit: 59 g
  • Hiilihydraatit: 17 g
  • Rasvat: 110 g

Kookos-Bataattimuusi n. 1,7 kiloa

  • Energia: 2270 kcal
  • Proteiinit: 29 g
  • Hiilihydraatit: 291 g
  • Rasvat: 96 g