Ylämaan härkää, valkosipulilohkoperunoita ja grillitomaatteja

No vot, tästä ei pääruoka parane. Varsinkin superhyvän punkun kanssa tämä ruoka vie kielen ja pään mennessään. Härän valmistusohjeesta ja reseptivinkistä kiitos Nordic Food -keittiömestarille, Jaakko Lötjöselle.

ymnauta_2

Meillä oli härkää n. 1,2 kiloa. Kyllähän siitä neljälle riitti, kun muisti muutakin syödä. Perunat ja tomaatit on helppo valmistaa siinä sivussa, joten tämän ruoan eteen ei tarvitse juuri nähdä edes vaivaa. Kukin arpokoon ruoka-aineiden määrät kohdalleen ruokailijoiden määrästä riippuen. Myö otettiin osa vähän puolikypsänä pois, ja osa oli hitusen pitempään uunissa.

Ylämaan härkää, valkosipulilohkoperunoita ja grillitomaatteja

Ainesosat

Härkä

  • no härkää
  • karkeaa suolaa
  • sokeria
  • öljyä
  • tuoreita yrttejä
  • pippureita
  • valkosipulia

Valkosipulilohkoperunat

  • pottuja
  • valkosipulia
  • öljyä
  • tuoreita yrttejä

Grillitomaatit

  • tomaatteja
  • öljyä
  • koskenlaskijaa
  • tuoreita yrttejä

Valmistus

Isi-lehmä

Härän pintaan ota pannulla väri. Rouhi pintaan 1,5 % suolaa (koosta riippuu suolan määrä). Valmista öljystä (puolisen desiä), sokerista (0,5 tl), suolasta (0,5 tl), yrteistä, pippureista ja valkosipulista (1-2 kynttä) sauvasekoittimella möyhyä, ja sivele härän pintaan. Sittä härkä leivinpaperille (pelti ois kans kiva) ja 200-asteiseen uuniin 15-20 min. Ota pois, kääri mötikkä siihen samaan leivinpaperiin ja kuorruta foliolla. Anna vetäytyä 20 minsaa. Avaa paketti ja sano uijui.

Valkosipulilohkoperunat

Valkosipulilohko ei ole mikään pelisarja, vaan todella helppo lisuke ruoalle kuin ruoalle. Ei liene yllättävää, että perunat lohkotaan aluksi. Sitten pellille levittelyä, ja päälle loraus öljyä, yrttejä ja valkosipulia. 200-asteiseen uuniin, ja oisko n. 45 minsaa ja peruna jo valmiilta tuoksuu.

Grillitomaatit

Myös ylihelppoa evästä. Ja niin maukasta. Pelkkää tomaattia voisi tehdä jo pikkunälkään iltapalaksi. Ota tomaatti, ja ristiviillä se n. kolmanneksen matkalta. Jos sormista tulee nyt verta, niin viilsit liian pitkälle. Tunge reikään ja reiän päälle vähän öljyä, koskenlaskijaa, salt and pepah, ja yrttejä. Täytettä voit varioida makusi mukaan loputtomasti. Uuniin asteita 200, ja n. 10 minsaa. Ylätaso ja grillivastus lisäävät herkullisuutta.

Nauttiminen

Toivottavasti ilman tornadoa, koska talo ilmassa ei tee mieli ruokaa. Viineinä tälle ateriakokonaisuudelle oli meillä kaksikin vaihtoehtoa: chileläinen T.H. Syrah Leyda ja urugualainen Pisano Tannat Petit Verdot. Molemmat viinit löytyvät Alkon valikoimista ja ovat viiden tähden viinejä. Ja todellakin ovat. T.H. Syrah on ns. ”ylähyllyn viini”, ja se maistuu todella täyteläiselle. Rypälelajike on yksi lemppareistani. Siitä löytyy karpaloa ja herukkaa, sekä paljon tanniinia. ”Metsämies sanoo uijui.” Pisano Tannat Petit Verdot on varmaan ainoa (?) urugualainen punaviini Alkon valikoimissa. Viinimaana U-maa ei ole mikää yleisin, joten on todella yllättävää, että sieltä tulee näin törkeän hyvä viini. Hintakin on alle 15 €. Pisano jne on nimensä mukaan yhdistelmä kahta rypälelajiketta, ja nämä sointuvat todella hyvin yhteen. Viini on täyteläinen, mutta vieläkin tanniinisempi kuin Syrah. Tässä maistuu vatukka ja kirsikka. ”No huhhuh kaira.”